I Norge finnes det mange ulike ressurser for studenter, både for å støtte dem akademisk og sosialt, samt økonomisk. Her er noen av de viktigste studentressursene du kan benytte deg av som student i Norge:
1. Lånekassen
Lånekassen er den norske statens støtteordning for studenter. Den gir lån og stipend til studenter på høyere utdanning og dekker blant annet skolepenger, bolig og levekostnader.
- Nettside: lånekassen.no
2. Studentforeninger
Studentforeninger finnes på de fleste universiteter og høyskoler. De tilbyr et sosialt fellesskap, aktiviteter, arrangementer og støtte til studenter. Eksempler på studentforeninger er:
- Norsk Studentorganisasjon (NSO): En av de største studentorganisasjonene i Norge som kjemper for studenters rettigheter.
- Lokale studentorganisasjoner: For eksempel, Studentparlamentet ved universitetet ditt.
3. Sosiale og helsemessige støtteordninger
- SiO (Studentsamskipnaden i Oslo) / Samisk studentvelferd (for andre byer): Studentsamskipnadene tilbyr ulike tjenester, som studenthelsetjenester, rådgivning, boligtilbud og kantiner. SiO tilbyr også psykisk helsehjelp og studieveiledning.
- Helsestasjon for ungdom: Mange steder har egne helsestasjoner for ungdom og unge voksne som kan gi råd om fysisk og psykisk helse.
4. Studentboliger
Studentsamskipnadene tilbyr rimelige studentboliger i de fleste byer. Disse boligene kan være svært konkurranseutsatte, så det er viktig å søke tidlig.
- Nettside for studentboliger: SiOs boligportal (Oslo) eller tilsvarende samskipnader i andre byer.
5. Studentrabatter
- Studentkortet: Dette kortet gir tilgang til rabatter på en rekke tjenester og produkter som mat, transport og kulturtilbud.
- Unibillett: På kollektivtransport i noen byer får studenter rabatt ved å bruke studentkortet eller et Unibillett-pass.
6. Akademiske ressurser
- Bibliotek: De fleste universiteter og høyskoler har bibliotek med gratis tilgang til bøker, tidsskrifter, forskningsartikler og datamaskiner.
- Læringssentre: Mange studiesteder tilbyr ekstra hjelp til studenter, enten gjennom studiegrupper, veiledning eller drop-in-tjenester.
- Nettsider som Khan Academy kan også hjelpe deg med å få ekstra støtte i faget ditt.
7. Studieveiledning
De fleste universiteter og høyskoler har egne veiledningstjenester hvor studenter kan få hjelp til studieteknikker, karriereplanlegging, eller til å finne ut av faglige utfordringer.
- Universitetet i Oslo – Studentveiledning: UiO – Veiledningstjenester
8. Psykisk helse og rådgivning
- Psykisk helse: Mange universiteter og høyskoler tilbyr gratis psykologtjenester for studenter som trenger hjelp til psykisk helse.
- Mental helse: Mental Helse studentorganisasjon jobber for å bedre psykisk helse blant studenter.
9. Jobbmuligheter
- Deltidsjobber: De fleste studenter jobber deltid for å få økonomisk støtte ved siden av studiene. Jobbportaler som Finn.no, Nav.no og Studvikar kan være nyttige for å finne jobbmuligheter.
- Karrieretjenester: Universitetene og høyskolene tilbyr karrieretjenester for å hjelpe studenter med å finne relevante jobbmuligheter og utvikle sine CV-er.
10. Hjelp med eksamensangst og studiestress
Mange studenter opplever stress og angst under eksamensperioder. Mange universitetene tilbyr rådgivningstjenester, stressmestringskurs og hjelpemidler som kan være nyttige.
11. Studentrabatter og kulturtilbud
Det finnes mange kulturtilbud og arrangementer for studenter i Norge, med rabatter på konserter, teater, kino og museer gjennom studentkort og foreninger.
12. Støtte for internasjonale studenter
Hvis du er internasjonal student, finnes det spesifikke støtteordninger og ressurser for deg, som språkstøtte og informasjon om arbeidstillatelse, bolig og integrering.
13. Stipend og konkurranser
Flere organisasjoner og institusjoner tilbyr stipendordninger og konkurranser for studenter, både innen fagfelt og for spesifikke prosjekter. Sjekk ut blant annet stipendportalen.no for informasjon om stipendmuligheter.
14. Gratis læringsressurser på nett
- NDLA (Norsk digital læringsarena): Tilbyr gratis læringsressurser på ulike fagområder.
- Khan Academy, Coursera og edX: Internasjonale plattformer som tilbyr gratis kurs og opplæringsmateriale på ulike områder.
15. Pengehjelp
Studenter kan også få støtte gjennom forskjellige stipendordninger, både fra statlige og private aktører.
Det er mange ressurser som kan støtte deg både akademisk og personlig, så vær oppmerksom på hva som finnes tilgjengelig for deg på ditt studiested. Å utnytte disse ressursene kan gi deg en bedre studiehverdag og hjelpe deg med å mestre studiene på en god måte.